Szobalány ausztriai munka

Ausztriában dolgozó szobalány feladatok:

  1. mosás, vasalás, hajtogatás,
  2. szobatakarítás, ágynemücsere,
  3. Recepció, WC, wellnes takarítás,
  4. ablaktisztítás
Egy szobalány munkaideje egy ausztriai hotelben napi 9 óra. Amiből 1 óra szünet szokott lenni, 30 perc a reggelihez, 30 perc az ebédhez.
 A szobatakarítást kb 9-10 óra körül tudják elkezdeni, mely 3-4 órát vesz igénybe. Ilyenkor kitakarítják a vendéget fürdőszobáit, törölközőket cserélnek, ha esetleg piszkos az ágynemű, akkor átcserélik, porszívóznak, port törölnek, kiürítik a szemetest. Ez megy 7-ből 6 napot, viszont amikor a vendégek távoznak, ami általában szombat, akkor mindent lecserélnek és nagyon alaposan takarítják ki a szobákat.
9 óra előtt általában mosnak, folyosót takarítanak, illemhelységeket takarítják, felkészülnek a szobatakarításra.
Egy átlagos hotelszoba amit a szobalányoknak takarítani kell
13 óra után ismét jön a mosás, vasalás, wellnes takarítás a műszak végéig.
Pihenés
A szobalány munka egyáltalán nem könnyű. Nagyon jó fizikumra és stressztűrőképességre van szükség. Nincs életkorhoz kötve, tehát az 50-esek is bátran bízhatnak egy ausztriai állásban.
De nyelvtudáshoz viszont kötve van, ideje beszerezni egy specifikus könyvet. Pl. innen az oldalamról.
Érdekesség:
Ausztriában a szobalányoknak a mosás, vasalás, ruhaszárítás hatalmas, modern gépekkel történik ami jelentősen megkönnyíti a munkát.
Szobalány, takarítónő (németül Zimmermädchen) nem igényel szaktudást, annál fontosabb az állóképesség és az akaraterő. Helyenként változik egy szobalány feladata, attól függően hogy hotelban, fogadóban vagy hüttében dolgozik-e, illetve hogy hány szobalány kolléganője van még.
Feladatai:
  • természetesen a szobatakarítás, ha a vendégek távoznak, akkor teljesen kikell takarítani az egész szobát, ha viszont még ott tartózkodnak akkor elég csak felületesen, kukákat kiüríteni, új törölközőt adni, törölgetni
  • mosás, vasalás mindennapos tevékenység, a lehúzott ágyneműket, konyhai törlőket kikell mosni, majd géppel vasalni
  • recepció, lépcsők takarítása, virágok locsolása és amikre a főnök utasít,
  • ritkán, bár előfordul hogy a szobalánynak esténként a konyhán is kell segédkezni

Mennyit keres egy szobalány Ausztriában?

Helyenként változó, de olyan 1200-1500 euró közé tehető a havi fizetés. Erre jön még a borravaló, illetve az úgynevezett szezonpénz. A szezonpénzt a szezon végén kapod, gyakran még ez egy plusz 1 havi fizetést jelent. Egy 5 hónapos szezon alatt abszolút elképzelhető hogy 2- 2,5 millió forintot megkeresel. Akár az egészet elteheted, mivel szállásra és étkezésre nem kell költened.

Hány órát dolgozik egy szobalány Ausztiában?

40-54 óra között. Természetesen mindenhol más, célszerű írnod a ledolgozott óráidat, mivel a túlórákat kötelesek kifizetni.

Hány éves korig lehet szobalányként dolgozni?

Én úgy gondolom hogy ez sehol sincs megszabva. Több olyan kolléganőm volt Ausztriában szobalány aki már bőven az idősebb korosztályban volt, s tanulni soha sem késő elkezdeni.

Te is szeretnél Ausztriában dolgozni?

Tanulj 2-3 hónapot intenzíven. Tanuld meg németül, kiejtéssel az Ausztriai munka gyorsan című könyvből hogy milyen feladataid lesznek Ausztriában, illetve hogy milyen szavakat kell majd tudnod. Sok száz szó és feladat vár a könyvben németül, kiejtéssel leírva. Tudni fogod amit egy szobalánynak tudnia kell.

Nemtudod hol találod az asztriai hotel hirdetéseket? Nemtudod hogyan kell jelentkezni?
A könyvből megtanulsz német nyelvű önéletrajzot írni, megtudod hol találod az állásokat és hogy hogyan tudsz közvetlenül a munkaadónál jelentkezni.
Ahhoz hogy Ausztriában dolgozhass akár szobalányként, akár mosogatóként vagy konyhai kisegítőként, ismerned kell azokat a párbeszédeket amiket a kollégáiddal, főnököddel, vendégekkel kell majd alkalmaznod.
Az alábbi linken megrendelheted azt a könyvet ami ezeket tartalmazza magyarul, németül, kiejtéssel együtt!
A bejegyzés kategóriája: Ausztriai munka blog
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.