Ausztriai munka nyelvtudás nélkül

Bizonyára nekünk is van ismerősünk, vagy hallottunk már olyanról aki Ausztriában vagy egyéb más európai országban dolgozik nyelvtudás nélkül. Ez nagyon kecsegtető lehetőség mindenki számára hisz nyelvtanulásba fektetett energia nélkül bárki dolgozhat más országban jó fizetésért, esetleg ingyenes szállással és étkezéssel. Sokan vannak akik valamilyen szerencse folytán kint dolgoznak külföldön nyelvtudás nélkül. S picit most körbejárjuk a lehetőségeket, előnyöket, hátrányokat, kik és hogyan dolgozhatnak akár nulla nyelvtudással is pl.: Ausztriában, Németországban. Legjobb választás mind közül mégis az ausztriai hotelmunka.

A legtöbben ismerős által jutnak ki dolgozni, de a cikk végére érve számodra is tárulnak elő más lehetőségek.

Milyen területen lehet dolgozni német nyelvtudás nélkül például Ausztriában vagy Németországban:

 • Ládamosás: Németországban és Ausztriában hatalmas húsipari gyárak vannak és előszeretettel alkalmaznak bárkit aki megfelelő kondícióval rendelkezik, s nem szükséges nyelvtudás sem. Itt többféle betanított munkát lehet végezni, a fő feladatkör a húsos ládák tisztítása.
 • Építkezés: Szintén betanított munkáról van szó, inkább az épületek bontásánál jellemző hogy lehet találni állást nyelvtudás nélkül is Ausztriában.
 • Raktári munkák: Többféle feladatkörben alkalmaznak munkásokat különböző raktárakban nyelvtudás nélkül is. Ezek lehetnek egészen egyszerű munkák pl: termékek cimkézése, vagy nehezebb fizikai munkák, pl: konténer pakolás.
 • Mosogatás: A legtöbb hotelben ahol én is dolgoztam, a legkevésbé mindig a mosogató tudott németül. Általában mindig valamelyik hotel dolgozónak az ismerőse, haverja és ő intézi be. Valóban nem kell sok nyelvtudás a mosogatói munka elvégzéséhez.
 • Szobalány: Szintén hotelekben, panziókban dolgozik sok szobalány nyelvtudás nélkül Ausztriában. Az ausztriai vendéglátásban rengeteg magyar dolgozik, általában egy jobban beszélő magyar kolléganő egyszer betanítja az új szobalányt aki nem tud németül, s utána már eltudja végezni a munkáját. Az már felvet néhány kérdést hogy hogy oldja meg a kommunikációt a vendégekkel vagy felettessel ha nincs ott más aki segítsen neki.
A nyelvtudás nélküli munkák mind, mind egyszerű, könnyen betanulható fizikai munkák.

Hogyan lehet találni munkát nyelvtudás nélkül:

Ha megkérdezzük azokat akik külföldön dolgoznak nyelvtudás nélkül hogy hogyan sikerült állást találniuk, akkor az esetek döntő többségében az alábbi két verzió van jelen:
 1. Ismerős által,
 2. Közvetítő cég által
Legnagyobb részben akik külföldön dolgoznak és nincs nyelvismeretük, azok ismerős által jutnak ki. Ha van ilyen ismerősünk, aki segítene nekünk hogy mi is kint dolgozhassunk akkor nyert ügyünk van ebből a szempontból. De a gond az hogy nincs, ha van is, nem elég közeli ismerős ahhoz hogy minket segítsen ki dolgozni. Illetve gondolom hogy nem ezeket a sorokat olvasnád ha lenne ilyen ismerősöd. Úgyhogy ezt a fajta munkakeresést el is vethetjük.
A másik lehetőség amikor közvetítő által sikerül munkát vállalnunk. Minden nagyobb városban találhatunk olyan irodákat amelyek “segítenek” munkát vállalni külföldön. A nagy hátránya ezeknek hogy a munka legalját kapjuk, aligha fogjuk komfortosan érezni magunkat az új munkahelyeinken. Van még hátránya, még pedig az hogy sokkal kevesebb fizetést kapunk, mint ami megilletne minket, ami nyílván még mindig több, mint amit itthon kapnánk hasonló munkáért, de mindenféle címszó alatt vonnak le tőlünk a fizetésünkből. További hátrány még hogy egyáltalán nem biztos hogy kapunk állást is, ha kapunk is, sok időt kell rá várni, bármikor hazaküldhetnek. Illetve vannak akik már előre beszedik a pénzt tőlünk. Nézzük a közvetítői munka hátrányait pontokba szedve:
 1. Nem biztos hogy kapunk munkát általuk, akár hónapokat is várhatunk a semmire,
 2. Nem annyi fizetést kapunk majd, mint amennyi járna, sok helyen akár 400-500 euróval kevesebb is lehet,
 3. Nem lesz stabil állásunk,
 4. Ha elfogy a munka, egyszerűen hazaküldenek,
 5. Mivel nem értjük a nyelvet, több nehéz helyzetbe kerülhetünk.

Ausztriai hotel munkák nyelvtudás nélkül

Ausztriai hotelekben, panziókban és egyéb vendéglátói egységekben is rengetegen dolgoznak nyelvtudás nélkül. Ezeknek a munkáknak az előnye hogy már itt normális fizetést kapunk, ingyen van a szállás és az étkezés. Normális, kiszámítható munkarendben dolgozunk és tudjuk meddig szól a szerződésünk. Ez maga az álom annak aki nyelvtudás nélkül szeretne Ausztiában dolgozni.
Milyen pozíciókban van esélyünk nyelvismeret nélkül dolgozni:
 1. szobalány (takarítja a hotel szobáit, wellnest, szaunát stb).
 2. mosogató (a mosogató értelemszerűen mosogat), de ha tudni akarod részletesen
Míg a szobalány a nők körében, addig a férfiak körében a mosogatói állás a népszerű. Ha valaki kint dolgozik Ausztriában és nem tud németül, akár szobalányként, akár mosogatóként, akkor vagy angolul tud, vagy pedig nagyon jó ismerőse segített neki állást találni. Az tény hogy ellehet dolgozni nyelvtudás nélkül is, bár sokkal nehezebb dolgunk lesz, s az is igaz hogy ha jól dolgozunk akkor ugyanúgy visszahívnak minket szezonról-szezonra, s akár éveket is ledolgozhatunk anélkül hogy tudnánk németül.
                                                                         Ausztriai munkalehetőségek
Szobalány Mosogató Konyhai kisegítő Szakács
Szükséges nyelvtudás minimális minimális tudnia kell kommunikálni tudnia kell kommunikálni
Ingyenes szállás, étkezés igen igen igen igen
Várható kezdő nettó fizetés 1200 eurótól 1200 eurótól 1300 eurótól 1500 eurótól
Ausztriai munka angol nyelvtudással:
Ha tudunk angolul, akkor találhatunk állást magunknak akár önállóan is, mivel vannak olyan toleráns munkaadók akik felvesznek minket angol nyelvtudással is. Hogy hogyan találunk angol nyelvtudással állást, az a könyvemből kinyerhető információk alapján megvalósítható, azzal a módosítással hogy német nyelv helyett angolt fogunk használni, ezzel a minimumra szorítjuk az esélyeinket, de megvalósítható. Nekem is van kint ismerősöm angol nyelvtudással Ausztriában mosogatóként. Sőt énis angol nyelvtudással kezdtem az első ausztriai munkahelyemen, de annyira nem tetszett a dolog hogy én magam mondtam fel és hazajöttem megtanulni németül.
Ha angolul sem tudunk, akkor marad az ismerős általi segítség.
Se ismerős, se nyelv:
Ha nemtudunk sem németül, sem angolul és még ismerősünk sincs aki segíthetne nekünk akkor is van lehetőségünk Ausztriában dolgozni vendéglátásban. 2 hónap alatt is simán kilehet jutni dolgozni, függetlenül a jelenlegi helyzetedtől. A titok annyi hogy megkell tanulni azokat a német szavakat, munkautasításokat amikre kint szükséged lesz. Ez egyáltalán nem sok. Sokakat elriaszthat hogy “jajj megtanulni egy nyelvet rengeteg idő”. Ha csak azt tanulod amire szükséged van, akkor ez nagyon rövid idő.
Van egy jó hírem számodra, én 7 évet dolgoztam külföldön és én sem tudtam németül a legelején. De megtanultam önállóan azokat a szavakat, mondatokat, kérdéseket, munkautasításokat amikre szükségem volt  a munkavállalás során. Ami egy mosogatónál, szobalánynál, vagy konyhai kisegítőnél nem túl sok. Emellett azt is megtanultam hogy hogyan találjak nagyon gyorsan munkát magamnak Ausztriában. S ez a módszer a mai napig is működik, csak leülök a számítógép elé és néhány órán belül meg van az új állásom.
Miért jó ez neked? Mert egy könyvben átadom a tudásom. Van egy könyvben amiben megtanítalak arra:
 • mik a legfontosabb német szavak ausztriai hotel munkához,
 • mik a legfontosabb munkautasítások németül, kiejtéssel szobalányoknak, mosogatóknak, szakácsoknak, konyhai kisegítőknek,
 • mik az álláskeresésénél használatos német kifejezések,
 • mik a jelentkezésnél, interjúnál használatos kifejezések
Ne az egész német nyelvet tanuld meg, hanem csak azt amire kint szükséged van.
Miért várnál közvetítőre, ismerősre ha te önerőből hamarabb kijuthatsz dolgozni?
Ne keresgélj tovább hogy hogyan találsz nyelvtudás nélkül munkát, hisz eddig sem sikerült!
Ne áltasd magad, hanem vedd kezedbe a sorsod!
Értsd meg hogy tenned kell a munkáért, még pedig hogy megtanulsz egy picit németül!
Ne légy lusta, mert még évekig abban az anyagi helyzetben maradsz ahol most vagy!
Gondolj arra ha elkezdesz tanulni, már néhány hónap múlva rendeződhetnek a pénzügyeid!
Karnyújtásnyira vagy a sikertől.
Ahhoz hogy Ausztriában dolgozhass akár szobalányként, akár mosogatóként vagy konyhai kisegítőként, ismerned kell azokat a párbeszédeket amiket a kollégáiddal, főnököddel, vendégekkel kell majd alkalmaznod.
Az alábbi linken megrendelheted azt a könyvet ami ezeket tartalmazza magyarul, németül, kiejtéssel együtt!
A bejegyzés kategóriája: Ausztriai munka blog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.